General Knowledge Class -2 For OSSSC PEO EXAM
General Knowledge Class -2 For OSSSC PEO EXAM

General Knowledge Class -2 For OSSSC PEO EXAM PDF Download

Last updated on December 7, 2023

General Knowledge Class -2 For OSSSC PEO EXAM

1. The code name Longhorn was initially given to which one of the following?
(a) Windows XP
(b) Windows Vista
(c) Linux
(d) Windows 98
Ans:
1. (b) Windows Vista, an operating system by Microsoft for use on personal computers, was codenamed Longhorn in May 2001. It was originally expected to ship sometime late in 2003 as a minor step between Windows XP and Blackcomb, which was planned to be the company’s next major operating system release.


2. Stereo was invented by ______.
(a) John Barber
(b) Tim Berners–Lee
(c) Alan Blumlein
(d) David Brewster
Ans: (c) Modern stereophonic technology was invented in the 1930s by British engineer Alan Blumlein at Electric and Musical Industries (EMI Music) in London. Blumlein invented what he called “binaural sound”, now known as stereophonic sound or simply “stereo.


3. Which of the following foods gives instant energy to the athletes ?
(a) Cheese
(b) Glucose
(c) Ghee
(d) Vitamins
Ans: (b) During exercise or sports activity, our body relies on glycogen to keep the blood sugar levels stable and thus maintain energy. In order to avoid fatigue and sustain the activity, the body needs glucose–the form of energy used by all life on earth, and the only energy our body can really use.


4. Name the scientist who proved that plants have life.
(a) Mendel
(b) Hugo de vries
(c) Jagdish Chandra Bose
(d) Robert Brown
Ans: (c) Jagdish Chandra Bose, on 10 May 1901, proved that plants are like any other life form. He proved that plants have a definite life cycle, a reproductive system and are aware of their surroundings.


5. Panthera Pardus is the scientific name of
(a) Leopard (b) Tiger
(c) Lion (d) Panther
Ans: (a) Panthera pardus is the scientific name of the leopard, one of the five “big cats” in the genus Panthera. It is a member of the family Felidae with a wide range in sub-Saharan Africa and parts of Asia.


6. Sodium calcium silicate is called ________.
(a) Hard glass
(b) Borosilicate glass
(c) Soft glass
(d) Jena glass
Ans: (c) Ordinary glass which is also known as soda glass or soft glass is a mixture of sodium silicate (Na2SiO3), calcium silicate (CaSiO3), and silica (SiO2), and its chemical composition is normally represented as Na2 SiO3.CaSiO3.4SiO2 or Na2O. CaO.6SiO2.


7. The relation between bond length and bond energy is
(a) lower the bond energy, shorter the bond length
(b) they are not related
(c) higher the bond energy, shorter the bond length
(d) higher the bond energy, longer the bond length
Ans: (c) Generally, the shorter the bond, the stronger the bond and the higher the dissociation energy (i.e., the energy required to break the bond).Bond energy is a measure of the strength in a chemical bond. Short bonds, such as those found in double and triple bonds, have more bond energy than long bonds, such as those found in single bonds.


8. Famous Khajuraho Group of Monuments is in which state?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
Ans: (b) The Khajuraho Group of Monuments is a group of Hindu and Jain temples in Madhya Pradesh. They were built between 950 and 1050 by the rulers of the Chandela dynasty.


9. Saang is a folk dance of
(a) Manipur
(b) Jharkhand
(c) Chhattisgarh
(d) Haryana
Ans: (d) Saang is a popular dance form of Haryana. It incorporates suitable theatrics and mimicry accompanied by song and dialogue.

DOWNLOAD PDF HERE

We help you throughout your preparation journey by daily live classes catering to all government exams like - OPSC, OSSC, OSSSC, OTET, CT, BED, Railway, SSC, Banking, and many more. Our Main Objective is Provide Quality Education For Student.

Previous Story

OSSC Combined Auditors Exam Syllabus 2023, Details, Exam Pattern, Mock Test, Free

Odia Grammar Class -1 PDF
Next Story

Odia Grammar Class -1 PDF For Odisha PEO Exam

Go toTop