General Knowledge Class pdf – 50, Digital odisha class PDF

Last updated on December 7, 2023
  1. What is the first programming language?
    (1) Pearl
    (2) Fortrain
    (3) Visual Basic
    (4) C
    Ans: (2)
  2. Who invented the barometer?
    (1) Evangelista toricelli
    (2) Charles Xavier Thomas
    (3) Edward Taylor
    (4) Gustav Tauschek
    Ans: (1)
  3. Which is the largest organ in humans?
    (1) skin (2) large intestine
    (3) small intestine (4) liver
    Ans: (1)
  4. Amoeba belongs to _ species.
    (1) Protozova (2) Enelida
    (3) Porifera (4) Platyhelminthes
    Ans: (1)
  5. Which of the following is white phosphorus?
    (1) P1 (2) P6
    (3) P4 (4) P5
    Ans: (3)
  6. Kanchenjunga National Park is in _.
    (1) Maharashtra (2) Odisha
    (3) Rajasthan (4) Sikkim
    Ans: (4)
  7. Karma dance is related to which state?
    (1) West Bengal (2) Sikkim
    (3) Madhya Pradesh (4) Uttar Pradesh
    Ans: (3)
  8. The evidence suggests that the existence of life on Earth is close to ……….
    (1) 3.5 million years
    (2) 35 billion years
    (3) 35 million years
    (4) 3.5 billion years
    Ans: (4)
  9. Hollywood is located in __.
    (1) New Jersey (2) Florida
    (3) London (4) California
    Ans: (4)
  10. Which is the longest national highway of India?
    (1) NH-4 (2) NH-44
    (3) NH-10 (4) NH-5
    Ans: (2)
  11. Which of the following is not a dwarf planet?
    (1) Mars (2) Makemake
    (3) Pluto (4) Eris
    Ans: (1)
  12. In the year 1526, the Battle of Panipat was fought between Babur and __.
    (1) Rana Sanga
    (2) Muhammad bin Tughluq
    (3) Hemu
    (4) Ibrahim Lodi
    Ans: (4)
  13. When was the Indian Navy Colonel passed?
    (1) 1927 (2) 1937
    (3) 1947 (4) 1957
    Ans: (1)
  14. Pulitzer Prize for the year __. Was established in
    (1) 1762 (2) 1883
    (3) 1917 (4) 1965
    Ans: (3)
  15. What is the age of retirement of Prime Minister of India?
    (1) 60 years (2) 70 years
    (3) 80 years (4) No limit
    Ans: (4)
  16. If a National Emergency is declared, it is necessary to obtain the approval of Parliament every __.
    (1) 6 months (2) 1 year
    (3) 2 years (4) 3 years
    Ans: (1)
  17. Ajit Bajaj is associated with which sport?
    (1) Badminton
    (2) adventure games
    (3) cricket
    (4) hockey
    Ans: (2)
  18. Who is the author of the book ‘Million Mutiny’s Now’?
    (1) Aurobindo Ghosh
    (2) K.P. s. Gill
    (3) Neerad Chaudhary
    (4) VS Naipaul
    Ans: (4)
  19. Which one of the following is not an operating system?
    (1) Windows Vista
    (2) Lynx
    (3) Microsoft Office
    (4) Apple’s Mac OS
    Ans: (3)
  20. Venn diagram ………. Was invented by.
    (1) Lucian Vidi
    (2) John Wayne
    (3) Theophilus van Canel
    (4) Louise Uri
    Ans: (2)
  21. How many bones are there in the human body?
    (1) 206 (2) 103
    (3) 309 (4) 412
    Ans: (1)
  22. Scientific name of Emblica officinalis is:
    (1) Peepal (2) Mango
    (3) Amla (4) Drumstick
    Ans: (3)
  23. Under which species do sponges belong?
    (1) protozoa (2) anilida
    (3) Porifera (4) Neideria
    Ans: (3)
  24. Which of the following is the main reason for the depletion of the ozone layer?
    (1) nitrous oxide
    (2) hydrogen dioxide
    (3) Chlorofluorocarbons
    (4) carbon monoxide
    Ans: (3)
  25. The famous temple located in Ranakpur is a…. ..The temple.
    (1) Shiva (2) Jain
    (3) Krishna (4) Rama
    Ans: (2)
  26. Who presents the financial budget in the Indian Parliament?
    (1) Governor of Reserve Bank of India
    (2) Budget Minister
    (3) Finance Minister
    (4) Finance Secretary
    Ans: (3)
  27. Which gas contributes most to the greenhouse effect?
    (1) water vapor
    (2) ozone
    (3) oxygen
    (4) nitrogen
    Ans: (1)
  28. Corbett National Park was established to protect which animal?
    (1) Bengal tigers
    (2) Snow Leopard (Snow Leopard)
    (3) Asiatic lion
    (4) A horny rhinoceros
    Ans: (1)
  29. Subramanya Bharathi was a famous ……….
    (1) boxer (2) swimmer
    (3) Poet (4) Painter
    Ans: (3)
  30. Name the longest river in India.
    (1) Brahmaputra (2) Ganga
    (3) Godavari (4) Krishna
    Ans: (2)
  31. Quit India movement was started by Mahatma Gandhi in the year …….
    (1) 1885 (2) 1942
    (3) 1947 (4) 1939
    Ans: (2)
  32. Which freedom fighter first addressed Mahatma Gandhi as “Father of the Nation”?
    (1) Jawaharlal Nehru
    (2) Subhash Chandra Bose
    (3) Sarojini Naidu
    (4) Chandrashekhar Azad
    Ans: (2)
  33. Name the first Indian person to win the Nobel Prize in Physics.
    (1) CK Naidu (2) Ranganath Mishra
    (3) Amartya Sen (4) C.V. Raman
    Ans: (4)
  34. What is the rate of change of speed?
    (1) area (2) pressure
    (3) force (4) velocity
    Ans: (3)
  35. What is the monthly salary of the President of India?
    (1) Rs. 3,50,000
    (2) Rs. 1,00,000
    (3) Rs 75,000
    (4) Rs 50,000
    Ans: (1)
  36. Sheetal Mahajan is associated with which sport?
    (1) Sky Diving (2) Shooting
    (3) Discus throw (4) Cricket
    Ans: (1)
  37. Who is the author of the book ‘A Suitable Boy’?
    (1) Vikram Seth (2) Arun Ri
    (3) Amrita Pritam (4) Mahasweta Devi
    Ans: (1)
  38. Whose tagline is “du no evil”?
    (1) Yahoo (2) Bing
    (3) Google (4) Start Page
    Ans: (3)
  39. Who invented the electric chair?
    (1) Alfred Poe. Southwick
    (2) Isaac Singer
    (3) Murasaki Shikubu
    (4) Hanoka sishu
    Ans: (1)
  40. Which of the following disease is called meningitis?
    (1) flies (2) mosquito
    (3) virus (4) cockroach
    Ans: (2)
  41. Mangroves are trees that contain:
    (1) transformed roots
    (2) metamorphic stem
    (3) Respiratory roots
    (4) Respiratory stem
    Ans: (3)
  42. Rodentia sciurus is the scientific name of
    (1) Rat (2) Platypus
    (3) Squirrel (4) Beaver
    Ans: (3)
  43. Who discovered nitrogen?
    (1) Faraday (2) Heijnberg
    (3) Hook (4) Rutherford
    Ans: (4)
  44. The world famous Konark Sun Temple of Odisha was built by
    (1) Krishnadeva Raya (2) Ashoka
    (3) Chandragupta (4) Narasimhadeva
    Ans: (4)
  45. The Nepali language is mainly spoken in which state?
    (1) Karnataka (2) Rajasthan
    (3) Sikkim (4) Andhra Pradesh
    Ans: (3)
  46. A device used to detect and measure all types of radiation (alpha, beta and gamma).
    (1) Geyser Counter
    (2) polarimeter
    (3) calorimeter
    (4) radiometer
    Ans: (1)
  47. Hematite is an ore / mineral of _.
    (1) zinc (2) iron
    (3) lead (4) manganese
    Ans: (2)
  48. Who was the main actor in the Hollywood movie “Top Gun”?
    (1) Harrison Ford (2) Tom Cruise
    (3) Mel Gibson (4) Nicholas Cage
    Ans: (2)
  49. The study of the universe is known as _.
    (1) Cosmology (2) Astrology
    (3) Seismology (4) Limnology
    Ans: (1)
  50. The shortest day in the Northern Hemisphere is:
    (1) 22 November (2) 22 December
    (3) 22 March (4) 22 June
    Ans: (2)
  51. Adolf Hitler, a _ politician was responsible for the murder of millions of Jews.
    (1) German (2) French
    (3) Austrian (4) British
    Ans: (1)
  52. Prithviraj Chauhan married _, she was the daughter of his enemy Jayachand Gahadwal.
    (1) Krishnavati (2) East
    (3) Samyukta (4) Saumyavati
    Ans: (3)
  53. If a ball is thrown up, which of the following does not change?
    (1) acceleration
    (2) speed
    (3) potential energy
    (4) distance
    Ans: (1)
  54. What is the maximum number of members in Rajya Sabha?
    (1) 150 (2) 200
    (3) 250 (4) 300
    Ans: (3)
  55. What does the circle in our national flag represent?
    (1) speed (2) truth
    (3) development (4) future
    Ans: (2)
  56. K. Srikanth has won the Arjuna Award for which sport in India?
    (1) Badminton (2) Billiards
    (3) Boxing (4) Chess
    Ans: (1)
  57. Who is the author of the book “A Life Less Ordinary: A Memoir”?
    (1) Salman Rushdie
    (2) Arundhati Roy
    (3) Baby Halladar
    (4) Rohinton Mistry
    Ans: (3)

We help you throughout your preparation journey by daily live classes catering to all government exams like - OPSC, OSSC, OSSSC, OTET, CT, BED, Railway, SSC, Banking, and many more. Our Main Objective is Provide Quality Education For Student.

General Knowledge Objective Questions, Practice Set PDF - 44
Previous Story

General Knowledge Questions, Practice Set PDF – 44

Next Story

✅ OSSC CGL 2022, Odisha jail Warder Exam // ଓଡିଆ GRAMMAR SET ପ୍ରଶ୍ନ ପ୍ରାକ୍ଟିସ ସେଟ -50 PDF 🔥🔥

Go toTop