Odisha Previous Year Ri Exam Questions Paper
Odisha Previous Year Ri Exam Questions Paper

Odisha Previous Year Ri Exam Questions Paper With Solution pdf download 2023

Last updated on December 7, 2023

Odisha Previous Year Ri Exam Questions Paper

If You Prepare For Odisha Ri Exam Then this post help for you. In this post we share “Odisha Previous Year Ri Questions Paper” With Solution. Looking for the best resources to enhance your Odisha ri Exam preparation? We offer to you a downloadable PDF Containing Odisha Previous Year Ri Exam Questions Paper.

Exam Name OSSSC Ri Exam
Post Name Odisha Previous Year Ri Exam Questions Paper
Post Type Previous Year questions
Download PDF Free PDF Download

Odisha Previous Year Ri Exam Questions Paper
Odisha Previous Year Ri Exam Questions Paper

Why Solve Odisha Previous Year Ri Exam Questions Paper?

If you prepare for any competitive exam, Odisha Previous Year Ri Exam Questions Paper is a tried and true method to excel any competitive exam. Here we discuss why it’s essential for your Odisha Ri Exam?

  • Familiarity with Exam Pattern: Clear Understanding Of the exam pattern.
  • Time Management: Develop Time Management Skills
  • Identifying Strengths and Weaknesses: Identify your strong and weak areas.
  • Realistic Self-Assessment: understand your readiness for the actual exam.
  • Boosting Confidence : That’s Great You boosting Confidence after solve previous year questions.

Odisha Previous Year Ri Exam Questions Paper PDF:

We understand the value of access to previous year Questions Paper along with solution. Therefore we prepare a comprehensive PDF Containing Odisha Previous Year Ri Exam Questions Paper from previous years, complete with detailed solutions.

English Odisha Previous Year Ri Exam Questions Paper

(1) Instructions for questions from No, 1 to 5 : Read the sentences and fill in the blanks with appropriate and correctly spelt words.
An owl is a bird, whose species are almost now.
(A) nocturnal, extinct
(C) nockurnal, extinct
(B) noctoral, extint
(D) noctoral, extinguish
Answer – A

(3) During winter, a large number _of birds, both colourful and come from Siberia to Chilika Lake.
(A) migratory, exotic
(B) migretory, excotic
(C) migretery, esoteric
(D) migrotery, extinct
Answer – A

(4) The clerk dealing with _works of the office is occasionally seen in this ____
(A) misllaneous, resturant
(B) miscelaneous, restaurant
(C) miscellaneous, restaurant
(D) miscellaneous, restaurant
Answer – C

(5) Frequent power failure in the examination centre caused much __to the _ invigilators and examinees.
(A) inconvenience, superintendant
(B) inconvenience, superintendent
(C) inconvenice, superintandent
(D) inconvenience, supraintendent
Answer – B

Instructions for questions from No. 6 to 10 : Read the sentences and change their voice from Active to Passive or vice versa.

(6) The teacher made him stand up in the class.
(B) He was made stand up by the teacher in the class.
(C) He was made to stand up by the teacher in the class.
(D) He had been made to stand up by the teacher in the class.
Answer – C

(8) The poor should be helped.
(A) You should help the poor.
(B) He should help the poor.
(C) They should help the poor.
(D) One should help the poor.
Answer – D

(9) It was proposed to hold a mecting.
(A) They proposed to hold a meeting.
(B) They proposed it to hold a meeting.
(C) They proposed to be held a meeting.
(D) They had proposed to hold a meeting.
Answer – A

(14) He said, “How beautiful the rose is!”
(A) He said that how beautiful the rose was!
(B) He exclained that the rose was very beautiful.
(D) He told that how beautiful the rose was!
Answer – B

(15) The teacher said, “Honesty is the best policy.”
(A) The teacher said that honesty was the best policy.
(B) The teacher said that honesty is the best policy.
(C) The teacher said that honesty should be the best policy.
(D) The teacher said that honesty would be the best policy.
Answer – B

Instructions for questions from No. 16 to 20: Go through the sentences and find out which one is grammatically correct.
(16)
(A) One should keep his promises.
(B) One should keep our promises.
(C) One should keep their promises.
(D) One should keep one’s promises.
Answer – D

(17) (A) No sooner had I left home than it began to rain.
(B) No sooner I left home than it began to rain.
(C) No sooner had I left home it began to rain.
(D) No sooner I had left home than it began to rain.
Answer – A

(18) (A) My father helped me to clean the room.
(B) My father helped me cleaning the room.
(C) My father helped me clean the room.
(D) My father helped me cleaned the room.
Answer – C

(19) (A) He asked me why have you come here?
(B) He asked me why you have come here.
(C) He asked me why you had come here?
(D) He asked me why I had come here.
Answer – D

(20) (A) I enjoy to play the piano.
(B) I enjoy playing the piano.
(C) I enjoy play the piano.
(D) I enjoy played the piano.
Answer – B

Instructions for questions from No. 21 to 23 : Read the sentences and choose the correct parts of speech of the underlined words.

(21) The function came to a close at half past ten.
(A) verb, adjective
(B) noun, verb
(C) noun, preposition
(D) verb, preposition
Answer – C

(22) He is the first man to sit on a fast.
(A) adjective, noun
(B) pronoun, noun
(C) adjective, verb
(D) adjective, adverb
Answer – A

(23) Jack and Jill went we the hill and looked up.
(A) adjective, adverb
(B) preposition, adverb
(C) adverb, preposition
(D) verb, preposition
Answer – B

Instructions for questions from No. 24 to 26 : Read the sentences and substitute the underlined words with appropriate phrasal verbs.

(24) As soon as the teacher entered the room, all the lights were extinguished.
(A) got into, put out
(B) reached at, blown away
(C) arrived at, blown over
(D) walked up, turned on
Answer – A

(25) I couldn’t tolerate such humiliation as the President of the Students’ Union for our proposal was rejected by the Principal.
(A) put on, turned up
(B) put up, turned on
(C) put up with, turned down
(D) put off, put down
Answer – C

(26) Thieves forcibly entered our house last night and escaped happily looting money and other valuables.
(A) broke down, got over
(B) broke up, got into
(C) broke into, got away with
(D) broke off, got down
Answer – C

Instructions for questions from No. 27 to 31 : Read the sentences and fill in the blanks with correct forms of verbs.

(27) Not only the boy but also his parents responsible for lack of supervision, a result of which two-thirds of the work _ done in a day.
(A) were, was
(B) was, were
(C) were, were
(D) was, was
Answer – A

(28) The old man as well as his sons ______ at fault for this tragic incident for which a crowd of people _______ gathered on the spot.

(A) are, have
(B) is, has
(C) is, have
(D) are, has
Answer – B

(29) I, who _ his friend, must look to his interest.
(A) is
(B) was
(C) are
(D) am
Answer – B

(30) All that glitters _ not gold.
(A) is
(B) are
(C) were
(D) was
Answer – A

(31) Slow and steady________ the race, because haste __ waste.
(A) win, makes
(B) wins, makes
(C) won, made
(D) winning, makes
Answer – B

Instructions for questions from No, 32 to 40 : Read the sentences and do as directed.

32. Mira is the best girl in the class.

(Change the degree of comparison to comparative form)
(A) Mira is better than most of the girls in the class.
(B) Mira is better than any other girl in the class.
(C) No other girl in the class is as good as Mira.
(D) Mira is better than the best girl in the class.
Answer – B

33. He is too weak to walk.

(Rewrite the sentence removing ‘too’)
(A) He is so weak that he cannot walk.
(C) He is weak enough to walk.
(B) He is very weak to walk.
(D) He is so weak to walk.
Answer – A

34. A barking dog seldom bites.

(Change it into complex sentence)
(A) A dog that bites seldom barks.
(B) A dog that barks seldom bites.
(C) A dog that is barking seldom bites.
(D) A biting dog seldom barks.
Answer – B

35. He does not like fish. He does not like meat.

(Join the above two sentences using ‘neither —— nor’)
(A) He neither likes fish nor meat.
(B) He does not like neither fish nor meat.
(C) He likes neither fish nor meat.
(D) He does neither like fish nor meat.
Answer – C

36. The boy is very industrious.

(Change it into exclamatory sentence)
(A) What an industrious boy is he!
(B) What an industrious boy he is!
(C) What a very industrious boy is he!
(D) What a very industrious boy he is!
Answer – B

37. The police resorted to firing to disperse the violent mob.

(Choose the correct meaning of the underlined words)
(A) strike, pilgrims
(B) punish, people
(C) dispel, crowd
(D) pacify, gathering
Answer – C

38. ______ the rod and _____the child.

(Fill in the blanks with an appropriate pair of verbs in the proverbial expression)
(A) Strike, scold
(B) Spare, spoil
(C) Show, shake
(D) Spring, spurn
Answer – B

His father is a teacher. His mother is a teacher.
(Join the above two sentences using ‘both –…- and’)
(A) His both father and mother are teachers.
(B) Both his father and mother are teachers. .
(C) Both his father and mother is a teacher.
(D) His both father and mother is a teacher.
Answer – B

(40) The word ‘carnivorous’ means
(A) An animal eating meat
(B) A man-hunting animal
(C) A person eating human flesh
(D) A wild animal
Instructions for questions from No. 41 to 45 : Fill in the blanks with appropriate Articles.
Answer – A

(41) __ earth revolves round ____sun.
(A) The, a
(B) An, the
(C) A, a
(D) The, the
Answer – D

(42) _ bird in hand is worth two in ____bush.
(A) The, the
(B) \Lambda, the
(C) The, a
(D) A, a
Answer – B

(43) Dasaratha, ____king of Ayodhya, was _____humble king.
(A) the, an
(B) the, a
(C) a, a
(D) a, an
Answer – B

(44) _ honest man is __ asset to the society.
(A) The, a
(B) An, the
(C) An, an
(D) The, the
Answer – C

(45) Kalidasa, _ great Sanskrit poet, is __ Shakespeare of our country.
(A) a, a
(B) the, the
(C) the, a
(D) a, the
Instructions for questions from No. 46 to 50 : Fill in the blanks with appropriate Prepositions.
Answer – B

(46) Although the man was accused murder by the police, he was acquitted the charges in the court.
(A) in, of
(B) of, of
(C) from, of
(D) of, from
Answer – D

(47) They agreed his proposal in the meeting, but I did not agree _ them.
(A) to, with
(B) with, to
(C) into, with
(D) upon, to
Answer – A

(48) All of the teachers congratulated me _ my success, but I never boast _ it.
(A) for, of
(B) on, for
(C) on, of
(D) for, into
Answer – C

(49) The old man was very fond _______her daughter, who was deprived ________her property after father’s death.
(A) of, of
(B) at, of
(C) of, from
(D) with, from
Answer – A

(50) The woman was suffering cancer, but the doctor cured her ___ it.
(A) from, of
(B) with, from
(C) from, with
(D) of, from
Answer – A

Odisha Ri Exam Computer questions

(51) How are data organized in a spread sheet ?
(A) Lines & Spaces
(B) Layers & Planes
(C) Height & Width
(D) Rows & Columns
Answer- D

(52) Purpose of Ctrl+B shortcut key in MS – Excel is :
(A) Open Save Dialog Box
(B) Open Print Dialog Box
(C) Open Paragraph Dialog Box
(D) Open Page Format Dialog Box
Answer- * (Ctrl+B Used For Text Bold)

(53) In Microsoft PowerPoint, which of the following tool enables you to add text to a slide without using the standard placeholders?
(A) Text tool box
(B) Line tool
(C) Drawing tool
(D) Auto shapes tool
Answer- A

(54) ____________displays each slide of the PPT as a thumbnail and is used to re-arrange them:
(A) Slide Show
(B) Slide Sorter
(C) Slide Design
(D) Slide, Display
Answer- B

(55) Column, Bar, Pie, Line, Scatter are types of :
(A) Charts
(B) Fonts
(C) Shape Tool
(D) Drawing Tool
Answer- A

(56) Which of the following allow you to select more than one slide in a presentation?
(A) Alt + Click each slide
(B) Shift + drag each slidè
(C) Ctrl + Click each slide
(D) Function + Click each slide
Answer- C

(57) Shortcut to insert new slide in the current Presentation is :
(A) Ctrl+M
(B) Ctrl+O
(C) Ctrl+N
(D) Ctrl+F
Answer- A

(58) Which of the following is the smallest measure of storage ?
(A) KB
(B) MB
(C) TB
(D) Byte
Answer- D

(59) The main circuit-board of the system unit is
(A) RAM
(B) Mother Board
(C) Hard Disk
(D) None of the Above
Answer- B

(60) Bluetooth is an example of :
(A) Wireless Personal Area Network (WPAN)
(B) Local Area Network (LAN)
(C) Virtual Private Network (VPN)
(D) Wide Area Network (WAN)
Answer- A

(61) If a new device is attached to a computer, such as printer or scanner, its must be installed before the device can be used.
(A) Buffer
(B) Pager
(C) Driver
(D) Server
Answer- D

(62) Verification of a login name and password is known as :
(A) Trouble shooting
(B) Configuration
(C) Authentication
(D) Logging Out
Answer- C

(63) Internet explorer falls under :
(A) Operating System
(B) Compiler
(C) Browser
(D) IP address
Answer- C

(64) In a network, the computer that stores the files and processes the data is named as :
(A) Server
(B) Terminal
(C) Modem
(D) All of the above
Answer- A

(65) WWW stands for :
(A) World Wide Wireless
(B) World Wide Web
(C) World Wide Wares
(D) World Wide Weight
Answer- B

(66) What kind of attempts is made by individuals to obtain confidential information from a person by falsifying their identity?
(A) Spyware Scams
(B) Phishing Scams
(C) Computer Virus
(D) None of the Above
Answer- B

(67) What is an e-mail ?
(A) An internet standard, which allow users to upload and download
(B) Transmission of files and messages through computer network
(C) A real time typed conversation
(D) An operating system
Answer- B

(68) How can you check the look of a document before printing in MS Word?
(A) Use Magnifier
(B) Use Print Preview
(C) Use Save As
(D) Shift + Delete
Answer- B

(69) What is the shortcut key to “Undo” the last action in a document ?
(A) Ctrl+X
(B) Ctrl+Y
(C) Ctrl+Z
(D) None of above
Answer- C

(70) The quickest and easiest way in Word, to locate a particular word or phrase in a document is to use the command :
(A) Replace
(B) Find
(C) Lookup
(D) Search
Answer- B

(71) What is the purpose of headers and footers used in document :
(A) To mark the starting and ending of a page
(B) To allow page headers and footers to appear on document when it is printed.
(C) To enhance the overall appearance of the document
(D) All of the above
Answer- B

(72) Purpose of Ctrl + B shortcut key in MS – Word is :
(A) It makes the selected text bold.
(B) It deletes a line in the document.
(C) It adds a line break to the document.
(D) None of the above
Answer- A

(73) In a spreadsheet, you can activate a cell by :
(A) Pressing the Tab key
(B) Clicking the cell
(C) Pressing an arrow key
(D) All of the above
Answer- D

(74) In a spreadsheet, which button do you click to add up a series of numbers ?
(A) The AutoSum button
(B) The formula button
(C) The quicktotal button
(D) The total button
Answer- A

(75) In order to tell Excel that we are entering a formula in cell we must begin with an operator such as :
(A) +
(B) =
(C) #
(D) @
Answer- B

Odia Grammar Odisha Previous Year Ri Exam Questions Paper

ଭୁଲ୍ ଉତ୍ତର କିମ୍ବା ଏକାଧିକ ଉତ୍ତର ପାଇଁ ପ୍ରଶ୍ନ ପିଛା 0.5 ମାର୍କ ଲେଖାଏଁ ବିୟୋଗ କରାଯିବ ।
(ପ୍ରଶ୍ନ 76 ରୁ 80 : ଶବ୍ଦର ସଠିକ ଅର୍ଥ ବାଛ ।)

(76) ‘ଜିଜ୍ଞାସା’
(A) ଜିଣିବାର ଇଚ୍ଛା
(B) ଜଣେଇବାର ଇଚ୍ଛା
(C) ଜାଣିବାର ଇଛା
(D) ଜିଇବାର ଇଚ୍ଛା
Answer – C

77, ‘ଅସମାହିତ ‘
(A) ଯାହାର ସମାଧାନ ଅଛି
(B) ଯାହାର କିଛି ସମାଧାନ ନାହିଁ
(C) ଯାହା ଅସମାନ ଅଟେ
(D) ଯିଏ ଅସମାନ ହିତ କରେ
Answer – B

(78) ‘ଅକ୍ଷମଣୀୟ’
(A) ଯାହାକୁ କ୍ଷମାକରାଯାଇପାରିବ
(B) ଯିଏ ଅକ୍ଷମ ଅଟେ
(C) ଯିଏ ଅକ୍ଷମ ନୁହେଁ
(D) ଯାହାର କ୍ଷମା ନାହିଁ
Answer – D

(79) ‘ପ୍ରାସାଦ’
(A) ବଡ଼ ମନ୍ଦିର
(B) ଭୋଗ ରନ୍ଧା ହେଉଥିବା ଘର
(C) ଠାକୁରଙ୍କ ଭୋଗ
(D) ବଡ କୋଠା ଘର
Answer – D

(80) ‘ସଙ୍ଗରୋଧ’
(A) ସାଙ୍ଗକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବା
(B) ବିନା ସାଙ୍ଗରେ ରହିବା
(C) ସାଙ୍ଗଙ୍କ ସହ ରହିବା
(D) ସାଙ୍ଗ ସହ ମିଶି ଅପରାଧ କରିବା
Answer – B

(81) ନିମ୍ନଲିଖିତ ବାକ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଏକ ବିସ୍ମୟସୂଚକ ବାକ୍ୟ ?
(A) ତୁମେ କଣ ଏଇ କାମ କରିପାରିବ ?
(C) ଆଜି କି ଟାଣ ଖରା !
(B) ନିଅ, ଏଇ ଚିଠିଟା ଡାକ ବାକ୍ସରେ ପକାଇ ଦିଅ ।
(D) ମତେ ଟଙ୍କାଟିଏ ଦିଅ ବାବୁ ।
Answer – C

(82) ସଠିକ୍ ବାକ୍ୟଟି ବାଛ !
(A) ମୂଷା ଗଣେଶଙ୍କ ବାହନ ଅଟେ ।
(B) ମୂଷା ଗଣେଷଙ୍କ ବାହନ ଅଟେ |
(C) ମୂଶା ଗଣେଶଙ୍କ ବାହାନ ଅଟେ ।
(D) ମୂଷା ଗଣେଷଙ୍କ ବାହାନ ଅଟେ ।
Answer – A

(83) ପିଲାଟା ଏପରି – ——ଯେ, ଯାହା କହିବ ତାହା କରିବ ।
(ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପାଇଁ ସଠିକ୍ ଉତ୍ତର ବାଛ)
(A) ବଣ ବିଛୁଆତି
(B) ନାଟର ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ
(C) ହୁଙ୍କା ପିଟା
(D) ନଛୋଡବନ୍ଧା
Answer – D

(84) ‘ଅନ୍ଧର ଲଉଡି’ ରୁଢିର ଅର୍ଥ କ’ ଣ ?
(A) ଅସହାୟର ସହାୟ
(B) ନିଷ୍ଫଳ ପ୍ରାର୍ଥନା
(C) ଅତି ପ୍ରିୟ
(D) କ୍ଷୀଣ ଆଶ୍ରୟ
Answer – A

(85) ‘ଦେଶକେ ଫାଙ୍କ୍ ନଇକେ ବାଙ୍କ୍ ‘ ଲୋକବାଣୀ ର ଅର୍ଥ କ’ଣ
(A) ପ୍ରକୃତି ବଦଳେ ନାହିଁ
(B) ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଭିନ୍ନ ଚଳଣି
(C) ସବୁସ୍ଥାନରେ ଖାପଖୁଆଇ ଚଳିବା
(D) ବାହାର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଭିତରେ ନଥିବା
Answer – A

(86) ‘ହୁଙ୍କାପିଟା’ ରୁବିର ଅର୍ଥ କ’ ଣ ?
(A) କିଛି ନ ବୁଝି ମୁଖସ୍ଥ କରିବା
(C) କିଛି ନ ବୁଝି ହଠାତ୍ କାମରେ ଲାଗିଯିବା
(B) ବିପଦ ନ ଆସୁଣ ଛାନିଆ ହେବା
(D) ଏକଡିଦିଆ ହେବା
Answer – C

(87) Time waits for none.” ଏହି ଇଂରାଜୀ ବାକ୍ୟର ଅର୍ଥ କଣ ?
(A) କିଏ ସମୟକୁ ଅପେକ୍ଷା କରେ ନାହିଁ ।
(B) ସମୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରେ
(C) ସମୟ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରେ ।
(D) ସମୟ କାହାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରେ ନାହିଁ ।
Answer – D

(88) ଆଜିର ବୈଠକକୁ ବାଜିଲ୍ କରାଗଲା
(ଏହି ବାକ୍ୟର ସଠିକ୍ ଇଂରାଜୀ କଣ?)
(A) Today’s meeting was postponed.
(B) The meeting scheduled today was cancelled.
(C) The meeting was cancelled today.
(D) Today the meeting was cancelled.
Answer – D

(89) ଶୁଦ୍ଧ ବାକ୍ୟଟି ବାଛ ।
(A) ସବୁ ଛାତ୍ର ସବୁ ବହି ପଢିସାରିଛନ୍ତି
(B) ସବୁ ଛାତ୍ର ସବୁ ବହିଗୁଡିକ ପଢିସାରିଛନ୍ତି
(C) ସବୁ ଛାତ୍ରମାନେ ସବୁ ବହି ପଢିସାରିଛନ୍ତି
(D) ସବୁ ଛାତ୍ରମାନେ ସବୁ ବହିଗୁଡିକ ପଢିସାରିଛନ୍ତି ।
Answer – C

(90) ଶୁଦ୍ଧ ବାକ୍ୟଟି ବାଛ ।
(A) ସେ ନିର୍ଷନୀ ହେଲେ ବି ନୀରୋଗୀ ଅଟନ୍ତି
(B) ସେ ନିର୍ଜନୀ ହେଲେ ବି ନୀରୋଗ ଅଟନ୍ତି
(C) ସେ ନିର୍ଦ୍ଧନ ହେଲେ ବି ନୀରୋଗ ଅଟନ୍ତି ।
(D) ସେ ନିର୍ଜନ ହେଲେ ବି ନୀରୋଗୀ ଅଟନ୍ତି ।
Answer – C

(91) ମହୁଲ ମଞ୍ଜି ପେଷେଇବା ପାଇଁ ମିଲ୍‌ଲା କାହିଁକି କମ୍ ପଇସା ମାଗନ୍ତି ?
(A) ଗ୍ରାହକମାନେ ଗରୀବ ଆଦିବାସୀ ହୋଇଥିବାରୁ
(B) ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ମିଲ୍‌ବାଲାଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳୁଥିବାରୁ
(C) ପେଷେଇବା ପରେ ରହିଯାଉଥିବା ବଳକା ଅଦରକାରୀ ଜିନିଷକୁ ବିକି ମିଲ୍‌ଲା କିଛି ପଇସା ପାଉଥିବାରୁ
(D) ମହୁଲ ମଞ୍ଜି ଓ ମହୁଲ ତେଲ ବହୁତ ଶସ୍ତା ହୋଇଥିବାରୁ
Answer – C

(92) ଏକ କିଲୋ ମହୁଲ ମଞ୍ଜି ପେଷେଇ ଯେତିକି ତେଲ ବାହାରେ, ତାହା ସ୍ଥାନୀୟ ବଜାରରେ ପ୍ରାୟ କେତେ ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ ?
(A) ୧୨ ରୁ ୧୫ ଟଙ୍କା
(B) ୩ ରୁ ୪ ଟଙ୍କା
(C) ୧୫୦ ରୁ ୨୦୦ ଟଙ୍କା
(D) ୧୬୦ ରୁ ୧୮୦ ଟଙ୍କା
Answer – A

(93) ମହୁଲ ମଞ୍ଜିର ଉପକାରିତା କ’ଣ ?
(A) ଏଥିରୁ ଶସ୍ତା ଓ ଶରୀର ପାଇଁ ଉପକାରୀ ତେଲ ବାହାରେ ।
(B) ଏଥିରୁ ସାବୁନ୍ ତିଆରି କରାଯାଏ ।
(C) ଏଥିରୁ ମାଛଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ତିଆରି କରାଯାଏ ।
(D) ଉପରଲିଖିତ ସମସ୍ତ ଉତ୍ତର ସଠିକ୍ ଅଟେ ।
Answer – D

(94) ମାଲକାନଗିରି ଜିଲ୍ଲାର ଆଦିବାସୀମାନେ କେବେଠାରୁ ଟୋଲ ତେଲ ତିଆରି କରିଆସୁଛନ୍ତି ?
(A) ମାଲକାନଗିରି ଏକ ଜିଲ୍ଲା ଭାବେ ଘୋଷଣା ହେବା ପରେ
(B) ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ବୋଲ ତେଲ ପାଇଁ ସରକାରୀ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବା ପରେ
(C) ବହୁତ ବର୍ଷ ତଳୁ
(D) ସୋରିଷ ତେଲ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖାଇବା ତେଲ ମହଙ୍ଗା ହେବା ପରେ
Answer – C

(95) ନିମ୍ନଲିଖିତ କେଉଁ ବାକ୍ୟଟି ସଠିକ୍ ଅଟେ ।
(A) ଆଦିବାସୀମାନେ ବର୍ଷସାରା ମହୁଲ ମଞ୍ଜି ସଂଗ୍ରହ କରିଥାନ୍ତି ।
(B) ଟୋଲ ତେଲକୁ ସୁଆଦିଆ କରିବା ପାଇଁ ମାଛ ଖାଦ୍ୟ ମିଶାଯାଏ ।
(C) ମହୁଲ ମଞ୍ଜି ସଂଗ୍ରହ କରୁଥିବା ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ସରକାର ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରିବା ଦରକାର ।
(D) ଉପରଲିଖିତ କୌଣସି ଉତ୍ତର ସଠିକ୍ ନୁହେଁ ।
(ପ୍ରଶ୍ନ 96 ରୁ 100 : ଶୁଦ୍ଧ ବନାନ ଥିବା ଶବ୍ଦ ଦୁଇଟି ବାଛ ।)
Answer – D

(96) (A) ମ୍ରିୟମାଣ, ଅଫରା ହ୍‌
(B) ମ୍ରିୟମାନ, ଅପରାହ୍ନ
(C) ମ୍ରିୟମାଣ, ଅପରାହ୍ନ
(D) ମ୍ରିୟମାଣ, ଅପ୍ରାହ୍ମ
Answer – C

(97) (A) ଗବେଷଣା, ଉତ୍କର୍ଷ
(B) ଗବେସଣା, ଉତ୍କର୍ସ
(C) ଗବେଶଣା, ଉତ୍କର୍ଶ
(D) ଗବେଷଣା, ଉତ୍କ
Answer – A

(98) (A) ସାଲିସ୍, ବକ୍‌ଶିଶ
(B) ସାଲିସ୍, ବଜ୍ରଶିସ୍
(C) ଶାଲିସ୍, ବକ୍‌ସିସ୍
(D) ସାଲିସ୍, ବକ୍‌ସ୍
Answer – D

(99) (A) ଲଜ୍ଜା, ଶାରୀରିକ
(B) ଲଜ୍ଜା, ଶାରୀରିକ
(C) ଲଜ୍ଜା, ଶାରୀରିକ
(D) ଲଙ୍କା, ଶାରୀରୀକ
Answer – B

(100) (A) ସାହସ, ସାହାଯ୍ୟ
(B) ସାହାସ, ସାହାର୍ଯ୍ୟ
(C) ସାହାସ, ସାହାଯ୍ୟ
(D) ସାହସ, ସାହାର୍ଯ୍ୟ
Answer – A

General knowledge Odisha Previous Year Ri Exam Questions Paper

(1) Which virus is responsible for Covid-19?
(A) SARS – Cov – 2
(B) SARS – Cov – 1
(C) NL63
(D) MERS – Cov
Answer – A

(2) Who among the following persons is knownas 'Kabi Chandra' ?

(A) Upendrabhanja
(B) Kali Charan Pattanik
(C) Nanda Kishor Bala
(D) Radhanath Ray
Answer – B

(3) 'Who was honoured with 'Bharat Ratna' in the year 2019?

(A) Bhimsen Joshi
(B) Madan Mohan Malviya
(C) Pranab Mukherjee
(D) Atal Bihari Vajpayce
Answer – C

(4) The ‘Lalit Kala Akademi’ is dedicated for promotion of which of the following?
(A) Dance and Drama
(B) Fine Arts
(C) Literature
(D) Music
Answer – B

(5) ‘Madhubani’ style of folk puinting is the pepular paintins of which Indian state’?
(A) Madhya Pradesh
(B) Unarr Pradesh
(C) Bihar
(I)) Rajasthan
Answer – C

(6) Next to Hindi, which language is spoken by the maximum number of people in India?
(A) Taunil
(B) Bengali
(C) Telugu
(D) Urdu
Answer – B

(7) Who is the poet of famous seng “Bande Utkal Janani”‘?
(A) Fakir Mohan Senapati
(B) Laxmi Kanta Mohapatra
(C) Radhakanta Ray
(D) Gopabandhu Dash
Answer – B

(8) Who is the author of the book “My Journey : Transforming dreams into actions”?
(A) Dr. Manmohan Singh
(B) Jairam Ramesh
(C) Dr. APJ Abdul Kalam
(D) Malala Yousafzai
Answer – C

(9) How is the eminent person ‘Tenzin Gyatso’ popularly known as?
(A) Panchen Lama
(C) Dalai Lama
(H) Nagarjuna
Answer – C

(10) Who is the winner of Wimbledon Tennis Boys’Singles Junior Championship 2021?
(A) S. Gueymard Wayenburg
(B) Samir Banerjoc
(C) Victor Lilov
(D) Juneheng Shang
Answer – B

(11) Which of the following is the largest sweet water lake in Odisha?
(A) Ansupa
(B) Chilika
(C) Pata
(D) Kanjia
Answer – A

(12) In which year did India win the first Gold medal in Hockey at Olympic Ganes before Independence?
(A) 1910
(B) 1920
(C) 1928
(D) 1945
Answer – C

(13) In which district of Odisha is the Central Rice Research Institute situated?
(A) Khondha
(B) Cuttack
(C) Siuntalpur
(I) Koraput
Answer – B

(14) In acronym SAARC, what does ‘ C ‘ stand for?
(A) Committee
(B) Common Wealth
(C) Conference
(D) Cooperation
Answer – D

(15) Which of the following is the headquarters of World Trade Organization (WTO)?
(A) Paris
(B) New York
(C) Geneva
(D) Madrid
Answer – C

(16) How many members from Odisha are elected to Lok Sabha?
(A) 14
(B) 15
(C) 18
(D) 21
Answer – D

(17) Which of the following countries is not a member of United Nations (UNO)?
(A) South Africa
(B) Palestine
(C) Israel
(D) Cuba
Answer – B

(18) What is ‘Wall Street’?
(A) Stock exchange of Calcutta
(C) An Indian Tounship in Britain
(13) Stock exchange of New York
(D) None of these
Answer – B

(19) ‘United Nations’ (UNO) celcbrates ‘International Day of Yoga’ globally on which date?
(A) March 08
(C) June 05
(B) May 08
(D) June 21
Answer – D

(20) Which of the following districts of Odisha has topped in production of Turmeric?
(A) Ganjam
(B) Mayurbhanj
(C) Kandhamal
(D) Sundergarh
Answer – C

(21) Who was the Viceroy of India when Muslim League called for the “Direct Action Day”?
(A) Lord Ripon
(B) Lord Minto II
(C) Lord Linlithgo
(D) Lord Wavell
Answer – D

(22) Who was the first Governor General of India?
(A) Lord Minto
(B) Lord William Bentick
(C) Warren Hastings
(D) M. Cornwallis
Answer – B

(23) What were the names of Ashoka’s mother, wife and daughter?
(A) Mahadevi, Subhadrangi, Sanghnitra
(B) Subhadrangi, Mahadevi, Saughıitra
(C) Mahadevi. Sanghmitra, Subhadrangi
(D) Subhadrangi, Sanghmitra, Mahadevi
Answer – B

(24) Initially, Queen Elizabeth 1 approved the charter to the East India Company for how many years?
(A) 5 years
(B) 7 years
(C) 10 years
(D) 15 years
Answer – D

(25) ‘Panchatantra’ was written by whom?
(A) Kalidasa
(B) Vishnu Sharma
(C) Tulsidas
(D) Banabhatta
Answer – B

(26) Mohenjo-daro is also known as?
(A) Mound of the great
(B) Mound of the survivors
(C) Mound of the living
(D) Mound of the dead
Answer – D

(27) The infamous Jallianwala Bagh massacre happened on which festival day?
(A) Holi
(C) Raksha Bandhan
(B) Baisakhi
Answer – B

(28) Which among the following dynasty was ruling over Magadha when Alexander invaded
(A) Shisunagas
(C) Mauryas
(B) Nandas
(D) Kosalas
Answer – B

(29) The lengthiest classical epic of India is?
(A) Bhagawad Gita
(B) Ramayana
(C) Gita Govinda
(D) Mahabharata
Answer – D

30) Odissi dancers in Jagannath Temple are called as?
(A) Mahari
(B) Pula
(C) Gotipua
(D) Patua
Answer – A

(31) Atmospheric humidity is measured by?
(A) Barometer
(B) Anemometer
(C) Lysimeter
(D) Hygrometer
Answer – D

(32) What type of rock is coill?
(A) Igneous rock
(B) Metumorphic rock
(C) Sedimentary ryck
(D) None of these
Answer – C

(33) The instrument used for recording earthquake waves is?
(A) Barograph
(B) Hydrograph
(C) Pantograph
(D) Seismograph
Answer – D

(34) Which one of the following pairs of Seas/Oceans docs the Suez canal connect?
(A) Indian Oeean – Pacilic Ocean
(B) Mediterrancan Sea – Black Sea
(C) Mediterrancan Sea – Red Sea
(D) Atlantic Ocean – Pacific Ocean
Answer – C

(35) How many numbers of States share their border with Odisha?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Answer – D

(36) Which type of climate does Odisha enjoy?
(A) Tropical
(B) Temperate
(C) Equtorial
(D) Tundra
(D) Qٕ?
Answer – A

(37) The river Budhabalanga has been originated from?
(A) Nilgiri hill
(C) Gorumahisani hill
(B) Deomali hill
(D) Similipal hill
Answer – D

(38) Clouing of blood vessels is called?
(A) Thrombosis
(C) Agglutinisation
(B) Rheumatism
(D) Fibrosis
Answer – A

(39) “Sindtuu Netra” satellite has been successfully launched recently using which PSLV?
(A) PSIV-C 51
(1) PSLV – C 52
(C) PSLV =C53
(D) PSI.V – C 54
Answer – A

(40) Which type of mosquito, when infected with the virus, is the main cause for spreading Dengue tevet?
(A) Culex
(B) Acdes
(C) Anopheles
(D) Mansonia
Answer – B

(41) How many bones are there in an adult human body?
(A) 202
(C) 206
(B) 204
(D) 208
Answer – C

Light year is a unit of measurement of ?
(A) Speed of light
(B) Stellar distance
(C) Speed of rockets
(D) Speed of aeroplanes
Answer – B

Which of the following vitamins is considered helpful to keep eyes healthy?
(A) Vitamin C
(B) Vitamin B
(C) Vitamin A
(D) Vitamin D
Answer – C

Which of the following is not the ancient name of Odisha?
(A) Kalinga
(B) Utkal
(C) Odra Desha
(D) Koshal
Answer – D

The first Satellite was launched by which country?
(A) Japan
(C) U.S.A.
(B) U.S.S.R.
(D) Germany
Answer – B

The first nuclear reactor of India is?
(A) Dhruva
(B) Harsha
(C) Apsara
(D) Vipul
Answer – C

Bleaching powder is made from?
(A) Sulphur dioxide and gypsum
(C) Soda ash and lime
(B) Chlorine and charcoal
(D) Lime and chlorine
Answer – D

Among the various allotropes of carbon which of the following is correct?
(A) Diamond is the hardest, charcoal is the softest
(B) Diamond is the hardest, lamp black is the softest
(C) Charcoal is the hardest, graphite is the softest
(D) Diamond is the hardest, graphite is the softest.
Answer – C

The Sun Temple at Konark is known as ?
(A) Peace Pagoda
(B) Black Pagoda
(C) White Pagoda
(D) Golden Pagoda
Answer – B

Which of the following disease(s) is/are related to Corona virus?
(A) MERS
(B) SARS
(C) Both A and B
(D) Neither A and B
Answer – C

Where can I find Odisha Previous Year RI Exam Questions Paper

Odisha Previous Year RI Exam Questions Paper can be found on the official website of the Odisha Staff Selection Commission also avialable in digital Odisha Website.

Why is it important to study previous year RI exam questions paper?

Studying previous year RI exam questions paper can help candidates get an idea of the exam pattern, difficulty of Exam, If you prepare for odisha Ri exam.

What is Odisha RI Exam?

Odisha RI Exam is a recruitment exam conducted by the Odisha Staff Selection Commission (OSSC) for the post of Revenue Inspector

We help you throughout your preparation journey by daily live classes catering to all government exams like - OPSC, OSSC, OSSSC, OTET, CT, BED, Railway, SSC, Banking, and many more. Our Main Objective is Provide Quality Education For Student.

Previous Story

Practice Some quizzes for your Exam

Next Story

Odisha Ri Exam Syllabus, Best Preparation Tips, download pdf 2023

Go toTop